Hoe krijgen we zonne-energie in Haarzuilens?

Zonne-energie is hot! Energie opgewekt via groene manieren groeit in populariteit en is niet meer weg te denken uit Nederland. Mensen zoeken zelf manieren om bij te dragen aan een beter milieu en schone energie hoort hierbij. Zonne-energie is een van de vele manieren om schonere energie op te wekken.

In heel Nederland leggen mensen zelf zonnepanelen op hun daken om direct te kunnen genieten van hun eigen energieproductie; men wordt deels onafhankelijk van de energiemaatschappij, men is groen bezig, en men ziet snel de vruchten van hun eigen productie op de rekening. De bewoners van Haarzuilens willen graag meedoen met het opwekken van zonne-energie, maar worden belemmerd in een aantal zaken waardoor zij geen zonnepanelen kunnen plaatsen op hun huizen.

Het dorp Haarzuilens heeft de volgende belemmeringen bij het plaatsen van zonnepanelen:

  • Haarzuilens is per 4 december 2013 officieel een beschermd dorpsgezicht geworden waardoor menig bewoner van het dorp beperkt is in het aanpassen van het eigen huis in het kader van het dorpsgezicht. De grenzen van dit beschermde gebied zijn na te lezen in dit document, uitgegeven door Rijksdienst Voor Het Cultureel Erfgoed – onderdeel van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.Ook het vele groen in en rondom het dorp is onderdeel van het beschermde dorpsgezicht. In het geval van zonnecollectoren zijn de bomen in het dorp een beperkende factor in de energie-opbrengst voor zonnepanelen.
  • Voor veel bewoners zijn de daken minder geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit is bijvoorbeeld door technische beperkingen zoals het formaat van het dak, de bouwwijze van het dak, of de oriĆ«ntatie van het dak ten opzichte van de zon.
Hoe gaat Haarse Zon alsnog zonne-energie realiseren?

Wij geloven dat zonne-energie een belangrijk onderdeel van onze toekomst is en willen daarom met onze bewoners meedenken over andere oplossingen. Wij hebben onszelf daarom een doel geformuleerd waar we heen willen werken, om alsnog zonne-energie beschikbaar te stellen voor de bewoners van Haarzuilens en omstreken.

Wij willen ons richten op het centraal aanleggen van heel veel zonnepanelen op gebouwen in de buurt van het dorp maar toch buiten het beschermd dorpsgezicht. Hierna zullen wij ons inzetten op het ontsluiten van de energieproductie uit deze panelen aan al onze deelnemers. Wij hebben de overtuiging dat dit plan gaat werken en hebben daarom serieus ingezet op het aantal panelen dat we willen leggen. Als alles volgens plan loopt zal dit project in formaat een voorbeeldproject worden voor het hele land, en zal Haarse Zon laten zien waar een dorp goed in kan zijn!

Neem kennis van onze vorderingen en bekijk onze publicaties. Mochten er vragen bestaan over ons project dan zijn deze wellicht al opgenomen in onze vragenlijst, en anders kan er altijd contact met ons gezocht worden.